İnşaat Sektörü

 

Is dünyasinin en zorlu sektörlerinden biri insaat sektörüdür. Insaat sektöründe basarili olunabilmesinin kosulu iyi yönetilen bir organizasyona sahip olmaktir. Basari kriteri olarak ta insaat projelerinin zamaninda, belirtilen bütçeler içerisinde ve istenilen kalitede tamamlanmasi olarak belirlenmistir.

 

Insaat sektörü, birçok sektörün gelismesine öncülük eden lokomotif sektörlerden bir tanesidir. Güven unsuruna dayali iliskilerin temelini olusturdugu bu sektör dünyada da önemli bir degisim sürecinden geçmektedir. Bu sektörde yürütülen projelerin zamaninda ve belirtilen bütçeler içerisinde bitirilmesi, olusturulan güven temelini saglam kilmak için gereklidir.

 

Yapilan arastirmalara göre bu sektörde hayata geçirilen projelerin genelinde belirlenen bütçeler %150 oraninda asilmaktadir. Zaman açisindan bakildiginda proje teslim süreleri yaklasik % 175 uzamaktadir. Bunun nedeni ise Insaat sektöründeki çok çesitli ve karmasik yapidaki operasyonlarin yeterince iyi yönetilememesidir.

 

Büyük ölçekli sirketler için bu genel sorunlar söz konusu iken insaat sektöründeki orta ölçekli isletmeler ve girisimciler de benzer sorunlarla karsilasmaktadirlar. Bununla birlikte, yogun biçimde fiyat rekabeti yapan bu oyuncular, çok daha fazla risk almakta ve bu risklerin yönetilmesi için de etkin bir yapi kurmak zorundadirlar. Rekabet avantaji elde etmenin yolu ise esnek ve pazardan gelen taleplere göre degisken bir yapiya sahip olmaktan geçer.

 

Insaat sektöründe diger bir önemli nokta sektörün çifte odakli olmasidir. Insaat sirketleri bir taraftan proje odakli olup, istenen sürede ve belirlenen bütçe içerisinde projeleri sonuçlandirirken bir taraftan da müsteri odakli olmasi ve büyük zorluklarla kurulan iliskileri çok etkili biçimde yönetmesi gerekmektedir.

 

Insaat projelerinin yönetiminde basarinin ilk adimi koyulan hedeflerin ve kaynaklarin en iyi sekilde koordine edilmesidir. Daha sonraki adimlar operasyonlarin durumu ile ilgili etkin raporlama ve bilgi paylasimi süreçlerinden olusur. Bilgiye kolaylikla erisebilen, bilgi akisini etkin biçimde yönetebilen proje yöneticileri, zaman kazanmanin yani sira dogru raporlamalar yaparak süreci daha etkin kilmaktadir. Zamanin çok önemli oldugu bu sektörde, operasyonel yönetim isleriyle ugrasmak, planlama süreçlerinde zaman kaybetmek, isgücü-malzeme ve üçüncü parti iliskiler gibi konularda sikinti yasamak bir proje yöneticisinin istemeyecegi bir durumdur.